Tudnivalók a belvízről

Tudnivalók a belvízről

A belvíz mezőgazdasági tekintetben nemkívánatos jelenség, ami komoly károkat okozhat a földeken. Mai bejegyzésünkben ezt a kérdést járjuk körül és a védekezési lehetőségekre is adunk tippeket!

Mit is nevezünk belvíznek? A 178/2010. (V. 13.) Korm. rendelet 1. § (2,c) szerint a belvíz „a rendes körülmények között vízzel nem borított földterületnek a talajvízből származó, vagy a csapadékvízből összegyülekező víz alá kerülése”. Kialakulása többféle okra is visszavezethető, melyek két nagy csoportba sorolhatók: vannak a természeti tényezők, mint például a felszín alatti vízhálózat, és az emberi talajátalakítás következtében kialakult változások, például, amikor a művelésnek köszönhetően megváltozik a talaj szerkezete. A belvizek létrejöttéhez azonban nagyban hozzájárul az időjárás is, a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló eső szintén lehet a kialakulás forrása.

Kép: NAIK ÖVIK

Leginkább tavasszal, nyár végén és ősszel találkozhatunk belvízzel borított területekkel, ez azért is aggályos, mert akadályozza a mezőgazdasági munkálatok elvégzését. Magyarországon a termőterületek harmada kitett a vízkárnak, legyen az aszály, árvíz vagy belvíz. A többletvíz például évente 15 milliárdos kárt eredményez.

A belvíz elvezetéséről tehát a gazdáknak gondoskodni kell. A belvízcsatorna egy meghatározott vízszállító képességű meder, mely alkalmas lehet a nemkívánatos víz elvezetésére, de építhetők olyan átemelő rendszerek is, amik magasabb térszínű csatornákba, folyókba emelik át a nem kívánatos vizet. Segíthet azonban a talaj karbantartása is, ha ugyanis optimális a szerkezete, akkor a többletvíz a mélyebb rétegekbe el tud szivárogni. A belvízzel borított területek feltérképezésében a modern technológia is segítség lehet, a drónok például kiválóan alkalmasak az érintett földek felmérésére.

Fontos azonban felhívni a figyelmet arra is, hogy a víz a XXI. században érték, tekintve, hogy az aszályos időszakok aránya egyre inkább növekszik idehaza is, így végső soron az „okos felhasználás” lenne az ideális cél.


Comments are closed.