Az egyik legrégebbi haszonnövényünk: a len

Az egyik legrégebbi haszonnövényünk: a len

Az egyik legrégebben termesztett növény a len, több mint 8000 ezer éve jelenik meg a gazdálkodó ember földjein, birtokain. Nem csoda, hiszen igen sokoldalú növény, fajtától függően felhasználható étkezési célokra, a textiliparban, a gyógyszeriparban, a festékiparban, a nyomdaiparban, sőt még takarmányként is. Nézzük, mit kell tudni a termesztéséről!

Magyarországon az olajlen két változatát termesztik: az étkezési és az ipari célokra alkalmazható típusokat. Az ipari célra az az olajlen alkalmas, melynek jódszáma 160 feletti és magas a telítetlen zsírsav tartalma. Ezt a fajtát a textil-, gyógyszer-nyomdaipar, illetve a festék-, kence- és lakkgyártás során használják, de szárát még a kárpitosok is tudják hasznosítani. Az étkezési célra szánt olajlen jódszáma alacsonyabb és leginkább a magja hasznosítható speciális tápszerek készítése során. Az olaj kinyerését követően visszamaradt lenmagpogácsa pedig első osztályú takarmány, mivel igen gazdag fehérjeforrás.

Az olajlen a középkötött erdő- és vályogtalajokat kedveli, de leginkább azokat a jó vízháztartásúakat, melyek képesek biztosítani számára szárazabb időben is a megfelelő nedvességet. Gyökérzete kevésbé fejlett, így a vízre nagyon érzékeny, különösen a virágzás idején. A melegebb időjárást kedveli, az ipari célra termesztett olajlen ideális termővidékei az ország déli részén találhatók.

Érdekesség, hogy a len nagyon kényes az előveteményre, sőt arra is ügyelni kell, hogy ugyanarra a táblára 7 éven belül ne ültessünk újra lent. A legideálisabb, ha előveteménye a talaj tápanyagait egyenletesen hasznosítja és nem gyomosítja a földet. Ilyenek lehetnek például a kalászos gabonák, mint az árpa és a búza.

Termesztése során az alábbi megbetegedések felbukkanásával lehet számolni: len szárbarnulás, lenfenésedés, fuzáriumos hervadás, lenlisztharmat, lenpazmó és a lenrozsda.

A len betakarítása gabonakombájnnal történik, az alföldi régióban nagyjából júliusban. Ekkor a szemek nedvességtartalma 15%, utóérése pedig a betakarítást követően még 60-90 napig tart.

 


Comments are closed.