A fűszerpaprika jelene és jövője

A fűszerpaprika jelene és jövője

A fűszerpaprika a magyar kultúra és konyha elengedhetetlen tartozéka. Mai bejegyzésünkben múltjától és eredetéből indulva vizsgáljuk meg, hogy milyen alternatív felhasználási lehetőségei vannak idehaza.

A paprika eredete Közép- és Dél-Amerikához köthető, már az inkák is termesztették ezt a növényt. 1494-ben Kolumbusz orvosa írta le először, általa jutott be Európába. Eleinte dísznövényként termesztették, a 19. században kezdték fűszerként alkalmazni. Magyarországon a 16. században a törökbors nevet viselte, és főúri kastélyok kertjét díszítette. A paprika elnevezést 1724-ben vette fel.

A magyar fűszerpaprika a Capsicum annuum L. var. annuum „longum” csoportjából nemesített fajtákból származik. A Szeged és Kalocsa környékén termelt és feldolgozott őrlemények ma már hungarikumok és szerte a világon ismertek. A jó minőség annak is betudható, hogy az ország éghajlata kifejezetten alkalmas a paprikatermesztésre, magas a napsütéses órák száma, a lösztalajban pedig szépen tudnak növekedni. A hatékonyság növelése a jó kondíciók ellenére még ma is cél, általánosságban fejleszthetők például az öntöző- és vízgazdálkodási rendszerek, az új fajták előállításával pedig magasabb terméshozam, magas színezék – és szárazanyagtartalom, könnyű szedhetőség és erősebb aroma érhető el.

A fűszerpaprika feldolgozásának komoly hagyományai vannak, egyre gyakrabban találkozhatunk azonban alternatív módozatokkal. Például sok helyen alkalmazzák a Spanyolországban honos füstöléses szárítást, aminek következtében igen kellemes füstölt aromával gazdagodik a paprika. Hasonlóan új módszer az is, amikor vízgőzdesztillálással állítanak elő a paprikából illóolajat, egy olyan sűrűn folyó olajat, ami koncentrátumként őrzi az íz- és illatanyagokat. A feldolgozás alternatívája az is, amikor a betakarított termésben hőkezeléssel inaktiválják az enzimeket és mikroorganizmusokat, így biztosítják a kiváló minőségű termékeket.  Ebből a félkész termékből szószok, krémek is készülhetnek.

A magyar konyhától elválaszthatatlan a fűszerpaprika. Levesek, főzelékek, húsételek, tészták fontos alapanyaga. Kedvelt termékek a paprikából készült szószok és savanyított készítmények is, melyekkel még tovább gazdagítható az étkezési kultúra. A fűszerpaprika jól alkalmazható az egészséges és speciális étrendet követők számára is, akár zöldségkrém vagy zöldségkolbász is készíthető a felhasználásával. Már csak azért is, mert a paprika egészségre gyakorolt hatása igen meggyőző. Már 1878-ban Hőgyes Endre bebizonyította, hogy jótékony hatással van az emésztésre, Szent-Györgyi Albert pedig az 1930-as években izolálta a paradicsompaprikából a C-vitamint. A fűszerpaprikában található kapszaicin jótékony hatását számos területen bizonyították, így számos készítmény, gyógyhatású és kozmetikai készítmények is tartalmaznak természetes kapszaicint. Ezek alkalmasak az izomfájdalmak enyhítésére, ízületi panaszok, zúzódások, rándulások kezelésére.

A fűszerpaprika tehát igen értékes növényünk, ami széles körű alkalmazhatóságával vált kedvelt alapanyaggá. Országimázs szempontból is fontos szerepet tölt be, turisták tömegeit vonzza, arról nem is beszélve, hogy gazdasági hasznot is jelent az országnak.


Comments are closed.