A természet ajándéka, a te ajándékod!

A természet ajándéka, a te ajándékod!

Nincs is annál szebb ajándék, mint mikor az ember a saját kezének munkájával lepi meg szeretteit. Mai bejegyzésünkben adunk néhány tippet azoknak, akik idén a fa alá saját készítésű, ehető ajándékot szeretnének tenni, olyat, ami a természet kincseiből készül, szívvel-lélekkel, nagy szeretettel!

Mézeskalács

Az ünnepi időszak jellegzetes süteménye a mézeskalács. A régi időkben a méz alapvető édesítőanyag volt, már az ókorban is használták tészták ízesítéséhez. Magyarországon például az aquincumi ásatások alkalmával is találtak olyan cserépformákat, amiket a mézeskalács készítéséhez használtak. Mivel a méz igen drága volt, ezért leginkább ünnepi alkalmakkor került mézes édesség az asztalra. Az első magyar mézeskalácsos céhet a XVII. század első felében alapították Pozsonyban, ma pedig már szinten minden otthonban előkerül karácsonykor a jó öreg mézeskalács receptje. Elkészítéséhez mindössze mézre, lisztre, cukorra, margarinra, tojásra, kevés rumra, szegfűszegre, fahéjra és szódabikarbónára van szükség. Íme, egy szuper recept hozzá!

Szörp

Minden évszakban tökéletes ajándék a szörp. A téli időszakban érdemes a hangulathoz igazodva (és praktikus okokból is) olyan alapgyümölcsöt választani hozzá, ami könnyen beszerezhető, mint például az alma, a narancs vagy a gyömbér. A szörpben az a szuper, hogy kevés alapanyagból áll, egyszerű elkészíteni, mégis, a siker garantáltan nem marad el. Egy kis víz, cukor és gyümölcs, és kész is a karácsonyi csoda! Almás-gyömbéres szörpöt készítenél a hideg téli napokra? Hoztunk hozzá egy receptet!

Lekvár

A karácsonyi gasztroajándékok sorából természetesen nem hiányozhat a lekvár! A legtöbb gyümölcsből elkészíthető, ugyan némi türelmet és munkát igényel, de megéri a fáradtságot. Ha szeretnéd meglepni szeretteidet egy üveg házi lekvárral, akkor készíts sült alma lekvárt, ami pillanatok alatt karácsonyi hangulatot varázsol a fogyasztója számára.

Fűszerkeverék

Aduász ehető ajándék a fűszerkeverék. Kis előre gondolkodással a megtermelt fűszernövényeket megszáríthatod, így az ünnep közeledtével nincs más dolgod, mint összemixelni az alapanyagokat. Hogy mit? Az attól függ milyen ízvilágot szeretnél elérni! Ha például az olaszos ízekre esküszöl, akkor keverj össze bazsalikomot, majoránnát, oregánót, rozmaringot, kakukkfüvet és fokhagymát és készen is vagy! További ízkombinációkat találsz itt!

Pácolt sajt

Ínyencek nagy kedvence a pácolt sajt, amit minden sajtimádó örömmel fogad ajándék gyanánt. Sültekhez, szendvicsbe, salátába, de snackként is megállja a helyét, a baj csak az, hogy nehéz belőle eleget készíteni. Fő összetevői a sajt, az olaj és a fűszerek: sajtból érdemes a fetát választani, a fűszerek esetében csak a képzelet szab határt, tehetsz bele rozmaringot, borsot, chilit, kakukkfüvet, bármit, amit szeretnél, olajból pedig a jó minőségű olíva mellett tedd le a voksodat! 


Comments are closed.