Mit szabad és mit nem? Jöjjenek a Szilveszteri és Újévi népszokások

Mit szabad és mit nem? Jöjjenek a Szilveszteri és Újévi népszokások

Szilveszter és Újév különleges napok az évben. Ekkor zárjuk le az eltelt esztendőt és lépünk át a reményekkel teli következőbe. Számos népszokás és hiedelem kötődik ezekhez a napokhoz, ezeket gyűjtöttük össze mai bejegyzésünkben!

A népszokások kultúrától függően igen változatosak ebben az időszakban, vannak, amik a jövő évre vonatkozóan tesznek jóslatokat és olyanok is, amelyek a bőség, gazdagság, egészség ígéretével kecsegtetnek. Alapfeltevés, hogy ami az év első napján történik, az végig kíséri az embert a következő esztendőben. 

Szilveszter estéjén az óévet hatalmas zajjal, lármával illik búcsúztatni, ezzel lehet ugyanis elűzni az előző esztendőt és a gonoszt. Régi szokás, hogy ilyenkor az emberek házról házra járva kívánnak egészséget, gazdagságot, minden jót a falu lakosainak, a háziak pedig mindezt dióval és almával hálálják meg. A szerencse jóslására például szerencsepogácsát készítettek, vagyis a pogácsa tésztájában érmét gyúrtak, aki pedig ezt megtalálta, nagy szerencsére számíthatott a következő évben.

Szokás volt régen fokhagymából kalendáriumot készíteni, ami a következő év hónapjainak időjárását jósolja meg oly módon, hogy a gerezdekre sót tettek, amelyikben pedig reggelre nedves lett a só, abban a hónapban sok csapadékra lehetett számítani. 

Szerencsehozó jelképként tekintettek a régi népek a patkóra, például sok vidéken úgy gondolták, hogy a vályúba helyezett patkó távol tartja az állatokat a betegségtől, a kéményseprők pedig gazdagságot hoznak, amennyiben megfogjuk a kabátgombunkat, amikor találkozunk eggyel. Újév napján azonban tilos kivinni a szemetet, mert azzal kidobják a szerencsét, tilos továbbá mosni, takarítani és bármit kölcsönadni.

Számos, a táplálkozáshoz köthető hiedelem szövi át kultúránkat. Ezeken a napokon például a népi hit szerint disznóhúst kell fogyasztani, mert az összetúrja a szerencsét, tartózkodni kell azonban a szárnyasoktól, amik elkaparják azt, a halak pedig elúsznak vele. Amit érdemes fogyasztani, az a lencse, ami bőséget hoz, sőt egyes tájakon éjfél után pár szemet tettek is a zsebükbe a biztos jólét érdekében. Követendő hagyomány az is, hogy ilyenkor egy egész kenyeret megszel közösen a család, hogy a következő évben is legyen a családtagoknak kenyere.

Szerelemhez köthető jóslatok is fűződnek ehhez az időszakhoz, ismert népszokás volt, hogy ólomöntéssel jósolták meg a lányok leendő szerelmét. Szintén a romantikus érzelmekhez kapcsolódó szokás volt a gombócfőzés is, mely során a lányok 13 gombócot tettek fel főni, 12-ben egy-egy férfi neve szerepelt egy pedig üres volt. Az lett a kérő, akinek a nevét tartalmazó gombóc előbb feljött a víz felszínére, ha pedig az üres gombóc jött fel, akkor a következő évben nem számíthat komoly udvarlóra a lány.

Manapság a hagyományok széles tárháza közül egyre kevesebb él, népszerű például, hogy fogadalmakat tesznek az emberek Újév napján, amikhez tartják magukat a következő évben. Te milyen fogadalmat teszel idén? Írd meg kommentben!


Comments are closed.