Takarmányozásban verhetetlen: a lucerna

Takarmányozásban verhetetlen: a lucerna

A szántóföldi növénytermesztés gyakori fajtája a lucerna, amelyet leginkább takarmányozás céljából termesztenek. Mai bejegyzésünkben a lucernanövényt és annak termesztését ismerjük meg alaposabban! A lucernatermesztést 1768-ban Tessedik Sámuel honosította meg idehaza, Nagyszénás-Szarvas térségében telepített lucernát, azóta is igen kedvelt a gazdák körében. Nem csoda, hiszem magas a fehérjetartalma és nagy mennyiségű zöld és szárazanyag termést ad, …

Bővebben Bővebben

Törökország, a kajsziaszalványok fellegvára

Törökország, a kajsziaszalványok fellegvára

A török gyümölcstermesztés az utóbbi években jelentős modernizációs folyamaton esett át, minek következményeként ma már a világ legnagyobb cseresznye-, mogyoró- és kajszitermesztőjeként tartják számon az országot. Mai bejegyzésünkben a kajsziaszalvány-termelést vizsgáljuk meg. Malatya városa Törökország kajszitermelő központja, amit kiváló klimatikus adottságainak köszönhet. Évente 80.000-100.000 tonna kajsziaszalványt exportálnak a világ 100 országába, ennek növeléséhez további kutatás-fejlesztési …

Bővebben Bővebben

Agroerdészet Indiában

Agroerdészet Indiában

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete a tudományos előrehaladás érdekében aktív külföldi kapcsolatokat ápol, így például az indiai Erdészeti Tudományos Intézettel is, akik az agroerdészet területén is folytatnak kutatásokat. Erről szól a mai bejegyzésünk! Indiában az agroerdészetnek jelentős hagyománya van, a gazdaságok 60-70%-án a mezőgazdasági termények közé fákat is ültetnek. Ennek célja …

Bővebben Bővebben

Szőlőkörkép: kedvelt hazai szőlőfajták

Szőlőkörkép: kedvelt hazai szőlőfajták

A szőlő évezredek óta ismert és kedvelt táplálék, az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs. Számos fajtája létezik, melyek termesztésének sikeressége az adott terület ökológiai jellemzőitől függ. Mai bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legkedveltebb szőlőfajtákat! Irsai Olivér Magyar nemesítésű csemege- és borszőlő hibrid, amit 1930-ban Kocsis Pál nemesített. Intenzív növekedésű, fürtjei közepes nagyságúak, kis bogyói pedig aranysárgában pompáznak. …

Bővebben Bővebben

Termőföld a városban

Termőföld a városban

Ma már nem számít csodabogárnak az a lelkes termelő, aki „kertjét” a város kellős közepén képzeli el. Ez ugyanis az urban farming, vagyis városi gazdálkodás, ami szerte a világon egyre nagyobb népszerűségnek örvend! Nézzük, miért érdemes belefogni az urban farmingba! Az urbanizáció hatására egyre több család költözött városokba, nagyvárosokba, amik korábban, jellegükből adódóan együtt jártak …

Bővebben Bővebben

Szőlőtermesztés olasz módra

Szőlőtermesztés olasz módra

A csemegeszőlő termesztése az éghajlat változása miatt számos országban, így idehaza is modernizálásra szorul a jövőben. A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének munkatársai az olaszországi csemegeszőlő-termelők kifejezetten erre a célra kifejlesztett termelési rendszerét figyelhették meg. A világon nagyjából 80 millió tonna szőlő terem, aminek a negyedrészét, vagyis 20 millió tonnát szánnak étkezésre. Az étkezési szőlő …

Bővebben Bővebben

Kajszitermesztés aszályos időkben

Kajszitermesztés aszályos időkben

Az éghajlatváltozás, a szélsőséges időjárási események számának növekedése a gyümölcstermesztőket komoly feladat elé állítja. Mai bejegyzésünkben azt nézzük meg, hogy a kajszitermesztők miként reagálnak ezekre a körülményekre. Az aszály ellen a gyümölcstermesztők és a gyümölcsnemesítők eltérő módon védekezhetnek: a termesztők a helyes öntözési mód megválasztásával, míg a nemesítők a szárazságtűrő alanyok nemesítésével, de hatékony módszer …

Bővebben Bővebben

Sertéstartás a 21. században

Sertéstartás a 21. században

A sertéshús igen kedvelt szerte a világon, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a világ sertésállományának nagysága 1000 millió körül mozog, a legnagyobb kibocsátó pedig Kína. Mai bejegyzésünkben megnézzük, hogy a sertésgazdák miért kedvelik a mélyalmos tartástechnológiát, és milyen előnyei vannak a szabadtartásnak! A KSH adatai szerint 2019-ben 22%-kal emelkedett a vágósertés ára. …

Bővebben Bővebben

Búzaszalma – Muníció a földnek és a társadalomnak

Búzaszalma – Muníció a földnek és a társadalomnak

A különféle gabonaszalmák mezőgazdasági hasznosításában sok potenciál rejlik. Hazai és nemzetközi kutatók foglalkoznak azzal, hogy mekkora mennyiségű szalma elegendő a növénytermesztésre használt talaj szén-nitrogén (C:N) arányának megfelelő intervallumban tartásához, és mennyi hasznosítható nem mezőgazdasági célokra, például tüzelésre. Ezt a kérdést járjuk most körül a búzaszalma vonatkozásában! A gabonaszalma valójában nem más, mint a növény betakarításakor …

Bővebben Bővebben

Baromfitenyésztés és klímaváltozás -Mi az összefüggés?

Baromfitenyésztés és klímaváltozás -Mi az összefüggés?

A klímaváltozás nemcsak a növénytermesztésre, hanem az állattenyésztésre is igen nagy hatást gyakorol. Mai bejegyzésünkben megnézzük, miként védhetők ki a klimatikus környezet megváltozásából eredő káros hatások a baromfik esetében. Alapvető probléma, hogy évtizedekkel ezelőtt a mérsékelt övi területek még nem tartoztak a magas hőmérsékletű területek közé, már azonban már ide sorolandók. A korábban hűvösebb éghajlati …

Bővebben Bővebben