Nemkívánatos állatok a veteményesben

Nemkívánatos állatok a veteményesben

A konyhakertészek számára két dolog tud igazán nagy bosszúságot okozni. Az egyik, amikor az időjárás megtizedeli a termést, a másik pedig, amikor a kártevők teszik ugyanezt. Mai bejegyzésünkben három gyakori, a kert szempontjából kártékony állatot nézünk meg: a csigát, a levéltetvet és a vakondot. Csiga A meztelencsigák tavasztól jelentenek fenyegetést a kertre, leginkább a friss …

Bővebben Bővebben

Megérett a meggy?

Megérett a meggy?

Édes-savanykás íz, gyönyörű bordó-piros árnyalat, lédús és egyben roppanós – ez bizony a meggy, amely a cseresznye rokonaként a nyár egyik nagy kedvence. Mai bejegyzésünkben a meggytermesztés témáját járjuk körül! A hazai meggytermesztés nagy múltra tekint vissza, amit bizonyít, hogy igen gazdag génforrások és sok-sok tapasztalat áll a hazai gazdák rendelkezésére. A világon évente termő …

Bővebben Bővebben

Kiváló fajta és ideális termőhely – Ezektől függ a bogyósok termésmennyisége

Kiváló fajta és ideális termőhely – Ezektől függ a bogyósok termésmennyisége

Az egészséges és bőséges termés titka – általában, és a bogyósok esetében is – a környezeti adottságok felmérése és a megfelelő fajta kiválasztása. Az ökológiai jellemzők közül a legfontosabb a domborzat, a talaj, az éghajlat és a vízháztartás feltérképezése. Ezt ma már szakértők is elvégzik helyetted, akik egy szakértői vélemény keretében tesznek javaslatot arra, hogy …

Bővebben Bővebben

Termelés és fogyasztás – Kitalálod, hány kg baromfihúst fogyaszt évente egy átlagos magyar ember?

Termelés és fogyasztás – Kitalálod, hány kg baromfihúst fogyaszt évente egy átlagos magyar ember?

A mezőgazdaság értékelése jellemzően ágazatokra bontva történik meg. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy kiderüljön, mely területeken sikeres és ígéretes egy adott terület, ország. Mai bejegyzésünkben azt nézzük meg, hogy Magyarország hogyan teljesített 2018-ban a különféle agrárágazatokban, és az is kiderül, hogy mennyit fogyasztottunk az egyes termékekből. A legfontosabb szántóföldi növényeink a búza, a kukorica, a …

Bővebben Bővebben

A friss gyümölcsök piacát hódítják meg a hazai bogyósok

A friss gyümölcsök piacát hódítják meg a hazai bogyósok

Néhány évtizeddel ezelőtt a bogyós gyümölcsök termesztése igen jelentős volt idehaza. Mi történt azóta? Milyen globalizációs és klimatikus változások járultak hozzá a termelés visszaeséséhez? És milyen jövő vár a magyar szamócára, szederre, fekete ribiszkére? Jöjjenek a válaszok! A bogyós gyümölcsök termesztésének fénykora az 1970-es, 1980-as évekre tehető. Ebben az időszakban a málna, a szamóca és …

Bővebben Bővebben

„Gondozd otthon” – 15 ezer tő zöldségpalántát adományozott a NAIK rászoruló embereknek

„Gondozd otthon” – 15 ezer tő zöldségpalántát adományozott a NAIK rászoruló embereknek

„Gondozd otthon” névvel vette kezdetét a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) legújabb kampánya, aminek célja az önellátás egy formájának, a hobbi- és konyhakertészetnek a népszerűsítése. Az akció nyitányaként 15 ezer tő zöldségpalántát adományozott a kutatóhálózat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak, továbbá Budafok-Tétény Önkormányzatának. A „Gondozd otthon” kezdeményezés mellé állt Borbás Marcsi is, …

Bővebben Bővebben

A rendezett kert titkai

A rendezett kert titkai

A kerti munkák számának és gyakoriságának növekedésével egyre nagyobb kihívást jelent a kert rendben tartása. Mai bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segíthetnek a rendezettség érzetét kelteni! Általánosságban elmondható, hogy egy kertet könnyebb létrehozni, mint fenntartani. Ha ugyanis nem fordítasz elég figyelmet a gondozásra, akkor egyre több, és egyre nagyobb problémák ütik majd fel a fejüket, …

Bővebben Bővebben

Megfelelő takarmány, egészséges állat

Megfelelő takarmány, egészséges állat

Az állatok egészségének kulcsfontosságú komponense a takarmányozás, a bevitt tápanyagok és a környezeti hatások összessége. A táplálék emésztésének minősége, a felszívódó tápanyagok mennyisége a jó közérzetet, ezáltal a minőségi állattenyésztést teszi lehetővé. Ahogy a természet ökoszisztémájának felborulásakor is káros, veszélyes folyamatok indulhatnak meg, ez a folyamat egy állat tápcsatornájában is lejátszódhat. Az állatok bélrendszerében lévő …

Bővebben Bővebben

Modern megoldások egy régi ágazatban: szarvasmarha-tenyésztés a XXI. században

Modern megoldások egy régi ágazatban: szarvasmarha-tenyésztés a XXI. században

A szarvasmarha-tenyésztés esetében is növekvő igény mutatkozik a hatékonyság növelésére. Ma már egyre több technológia tört be a piacra, ami elősegíti a kézi erő felváltását és az automatizálást. Összegyűjtöttünk néhány „okos” megoldást, amiket a marhatenyésztők alkalmaznak! Etetés, almozás, fejés Az automatizáció megjelent az etetés és az almozás területén, sőt a modernizáció a fejés folyamatára is …

Bővebben Bővebben

Így marad sokáig friss a meggy

Így marad sokáig friss a meggy

Sötétpiros szín, kerekded forma és kellemesen savanykás íz – ez jellemzi a mindenki által ismert meggyet, ami Magyarország egyik legfontosabb gyümölcse. Ez ugyanis a második legnagyobb területen termesztett növény itthon: 14-15 ezer hektáron 65-85 ezer tonnát termesztünk belőle évente. A NAIK munkatársai a meggytermesztéssel kapcsolatban is folytatnak kutatásokat, melyekkel új felhasználási irányokat alapoznak meg. Alapvetően …

Bővebben Bővebben